Salát z tvarůžků

Rubrika: Dění v oddíle
Autor: Lukas B

recept

Dobrou chuť přeje šéfkuchař!
1. Dobrou chuť přeje šéfkuchař!
Nedávno se zde otevřela nová rubrika, a to obžerství. Jdu se svou troškou do mlýna.

Upozorňuji však, že na rozdíl od úpravy sýrů dle pionýra je tato krmě velmi kontroverzní, nelze k ní být lhostejný, je možná pouze intenzivní láska, nebo, pohříchu častěji, odpor hraničící s nenávistí.
Koupíme v samoobsluze pravé olomoucké syrečky. Zkontrolujeme je nejprve omakem, jsou-li náležitě zralé, nejsou-li, uložíme je hermeticky uzavřené na místo s pokojovou teplotou, tam by měly uzrát během pěti až osmi dnů. Syrečky jsou při správné zralosti na omak vláčné, nikoli však tekuté, na řezu sklovité a lahodně silně aromatické, asi tak jako zapařené nohy bezdomovce, kterého potkáme při déletrvajících mrazech v přetopené pražské tramvaji.
Nakrájíme syrečky, okurky a jablka na krychličky o hraně 4-6 mm (vhodné jsou též kvádříky 8x4x4 mm), cibuli na co nejdrobněji umíme. Přidáme majonézu a hořčici (pozor, všechny suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu, jinak může majonéza deemulgovat) a necháme jeden až dva dny odležet v lednici. Urychleně spotřebujeme, před konzumací necháme minimálně půl hodiny zteplat na pokojovou teplotu, vhodnou přílohou je čerstvý chléb nebo rohlíky, zapíjíme točeným nepasterizovaným ležákem vychlazeným na teplotu 9-11°C.

Pozor, konzumaci správně načasujeme tak, abychom následující dny nenavštěvovali koncerty vážné hudby, důležitá obchodní jednání, návštěvy v rodině snoubence (snoubenky), svatby a pohřby, neboť při trávení hojně vznikají jedovaté plynné zplodiny doprovázené zvukem vyšší hlasitosti.

Použité suroviny:
350 g tvarůžků
125g majonézy (neodlehčené, optimální je domácí výroba ze žloudků a olivového oleje bez arabské gumy, stabilizátorů a dalších potravinářských aditiv)
1 středně velká cibule
2 malé kyselé okurky
1 středně velké jablko
1-2 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
dle chuti pepř a mletá paprika

Vytvořeno: Lukas B 25.10.2006 15:35
Upraveno:Gobo 20.9.2012 07:46další...