Vysoké Tatry

S lyžami na Malý javoráč
Zobrazit galerii
Mixy, sjezdy i trochu ledy a hlavně oslava Janči předsedkyně na tom nejlepším místě - Zbojnícké chatě.

Pohľad wigwamov, ostatní doplňte o svoje výstupy prosím:

Prvý deň nás čakal výstup na Zbojníčku a po ceste sme pôvodne plánovali liezť nejaké ľady. Kôli počasiu to na ľady nebolo, tak som rozmýšľal nad náhradným programom, keď sa mi pred očami zrazu sformovala úderná skialp skupinka Piľo-Pedro-Vojta. Neváhal som a votrel som sa ▸▸▸

Zbojnícka chata (1960 m) je nejoblíbenější skialpinistická chata ve Vysokých Tatrách. Nabízí velký výběr sjezdů ze sedel i štítů, převážně střední obtížnosti. Velkou Studenou dolinou pod skálami se mohou po libosti prohánět i méně zdatní lyžaři.

Popisuji sedm klasických sjezdů. Pokud je zdoláte, užijete si dlouhou jízdu dolinou, skalní kuloár, sněhovou stěnu i skialpový okruh přes několik sedel. Jsou poměrně bezpečné a doporučuji je ka ▸▸▸

Hřeben Dračího štítu
Zobrazit galerii

Je čtvrt na šest a spolu s Davidem a Jirkou (nehumanitní) stoupáme z vlakové zastávky k Popradskému plesu a pak dále k Žabiem plesům. U jezer jsme za necelé tři hodiny. Přebalujeme věci, děláme kávu a čekáme, až se trochu zlepší počasí. Je nízká oblačnost, fouká a je hrozná zima. Netrvá to dlouho a mraky se rozestupují a slunce začíná hřát. Okolo deváté šlapeme pod JZ stěnu Volie veže. Ačkoliv to vypadá blízko, na nástup to ještě kousek je a dob ▸▸▸

Zobrazit galerii

Zimní Tatry jsou úspěšně za náma. Účast více než hojná, David Kočí Janča Hornová Jirka Šťastnej Kuba Turek Tomáš Krampera Tomas Chaloupka Michal Drobílek Michal Ficek Radim Brom Tomas Kalibera Petr Němeček Zuzana Benešová, Vojta, Hanka T a Dano.
Nikomu se nic nestalo, všechny výstupy úspěšně skončily na Skalnatá chata (1751 m n. m.) u piva, kde byly náležitě rozebrány. Mezi nejhodnotnější výstup bezpochyby patří Lomničák Cmiterem David Koč ▸▸▸

Zeťák a Evka na Kežmaráku

Letos jedeme do zimních Vysokých Tater na Skalnatou chatu. Teprve loni se po dlouhých desetiletích zase otevřela pro normální horolezeckou veřejnost. Před tím fungovala jen ze známosti anebo vůbec. Při tom je to jedna z nejstarších turisticko-lyžařsko-horolezeckých chat v Tatrách!

Uvádím pro inspiraci pár túr, které stojí v okolí za zdolání.

Když je úplně hnusně, dá se lyžovat ve skiareálu Skalnaté pleso - Tatranská L ▸▸▸

Jaro u Zamrznutého plesa
Zobrazit galerii
Máme tři dny volna. Míříme na Poľský hřeben a dál se uvidí. Myslíme ještě na Váhu a Koprovské sedlo. Jenže řekni Bohu o svých plánech a on se ti vysměje...

Hned v Popradu na nádraží zaťal sekeru žlutý vlak půl druhé hodiny. Aspoň jsme mohli za svítání pozorovat na loukách někde u Svitu východ slunce za Tatrami, stádo srnek a obrovskou medvědici s medvíďaty.

V Tatranské Poliance hážeme batohy na záda až za bílého dne. Pozdě. Tan ▸▸▸

Radim
Zobrazit galerii

Před dvěma lety těsně před uzavřením Slovenska kvůli koronaviru jsme byli ve Vysokých Tatrách na skialpech a ledech jenom ve trojici.

Koukněte na fotky, jak Radim + Kuba zdolávají ledopád Skok v Mlynické dolině.

Tady jsou tehdejší fotky ze spaní na Solisku a skialpování ve Furkotě http://humweb.cz/articles_view.php?idart=664 . Teď konečně dodávám ledy.

Hanka před sjezdem z hřebene
Zobrazit galerii

Z oddílového horolezeckého zájezdu do Vysokých Tater se staly lyžařské orgie. Přemrzlý prašan nenechal nikoho chladným.

Horolezeckou vlajku na stožáru vztyčili jen Radim s Tomášem Ch. "Splnili jsme všechno, co jsme chtěli - vylezli jsme skalní čtyřku Szczepaňské, vybušili ledy do Malé Ledové doliny, zdolali Baraní rohy a pořádně si zalyžovali v prašanu," spokojeně prohlásil Tomáš.

RADIMOVY A TOMÁŠOVY FOTKY
http://radimd ▸▸▸

Zobrazit galerii

Nejen ženěním je živ horolezec a proto jsme vyrazili v pondělí ráno do Tater. Odjezd jsme naplánovali s Tomášem Chaloupkou na 7.40. Z Prahy. Odpolední příjezd do Smokovce a výšlap na Zbojandu. Úterý je plánované na gipfelsturmtag. Cesta přes sedlo Prielom na Polský hřeben utíká rychle. Zde odklon doprava směr Velický štít a první slanění z erárních obhozů. Poté monotónní cesta dvojtrojkovým terénem prokládaná hledáním správně cesty a dalším slan ▸▸▸

Radim a Hanka u chaty Solisko
Zobrazit galerii
Když na Slovensku ohlásili první případ koronaviru, právě jsme leželi na stole v chatě Pod Soliskom. Plánovali jsme poslední túru.

Vysoké Tatry v okolí byly na lezení k ničemu. Ledopád Skok byl částečně zasněžený a částečně odtálý. Skály byly pokryté podivnou směsí nadýchaného sněhu a ledových šupin. Když zasvítilo slunce, všechno padalo dolů jako krupobití. Nezbylo, než vyrazit na skialpy.

Koukněte se také jinam:
LE ▸▸▸

Mix, lyže, ledy i choďáky

Zimní Tatry 2020
Zobrazit galerii
V pátek ve 22:15 se hlouček lidí v přeskáčích se i s lopatama nasoukal do tří kupé mezistátního rychlíku. V 6:30 druhý den se vykutáleli v Popradu a už to jelo. Starý Smokovec, lanovkou na Hrebienok, lyže, pásy, pípáky, někdo i sněžnice nebo jen tak zu fuss nahoru na Téryho chatu. Šlo to pěkně, akorát výšlap na Velký Hang dal trochu zabrat. Mimo jiné i proto, že to vypadalo pomalu jako fronta na Everest. Největší borci a borky ještě ten den stihl

Když se v Popradu vyhrabeme z taxíku a dorazíme na perón, ostatní už tam čekají. Happy nás vítá slovy "Myslel jsem, že jsem v Humanitě jediný od letectva..."

...Asi tři hodiny před tím "visím" na cepínech na Cyklistickém ladu pod Velkým hangem v Malé studené dolině. Jsem asi ve 3/4 výšky ledu. Z ledu zde metr a půl od sebe visí dvě slaňovací repky.
Vzpomínám co o tom říkali Pedro, s Petrem Kostkou a Erikem, kteří zde byli včera.  ▸▸▸

Petr na Jastrabce
Zobrazit galerii

Na Brnčalce jsme zažili skoro všechno, co nabízí zima:

Evka s Děrolezcem lezli ledy pod Svišťovkou, vydali se Medenými lávkami na Lomničák, zdolali legedární Sczepanczké.

Šárka, Dejv, Kuba a Petr zdolali hřebenovku na Jastrabku. Na jedné straně hřebene bez rukavic, na druhé s cepínem ve sněhu.

Pedro s Vojtou mezi tím oběhli dlouhou túru Nemecký rebrík - Malý Kežmarák - Svišťovka.

Pak jsme se spojili a ▸▸▸

Vzhledem k tomu, že pozítří vyrážíme na chatu Pri Zelenom plese a zdá se, že tam budou ideální zimní podmínky, dávám pár tipů na osvědčené klasické zimní túry. Každý si jistě vybere podle svého naturelu.

Hřebeny

Specialitou v okolí chaty Pri Zelenom plese jsou lehké dlouhé hřebeny, které doslova obkružují okolní doliny. Jejich obtížnost se pohybuje okolo 2-3 UIAA.

Nejoblíbenější je Karbunkulový hřeben. Le ▸▸▸

Pozdě, ale přece posílám dvě desítky tipů na lezení okolo Zbojnické chaty.

Javorový štít
Jižní stěna Javorového štítu dominuje Velké studené dolině. Rozlehlá skalní formace je proťatá několika žlaby, které stojí za zimní hřích. Centrální polohu zaujímá Hlavní žlab 2-3 UIAA. Široký a v horní části travnatý žlab je většinu zimy pokrytý sněhem, a proto je lezení extrémně závislé na podmínkách. Můžete ho lehce vyjít jako po sch ▸▸▸

Zobrazit galerii
Ze smradu velkoměsta podnikáme s Evkou krátký víkendový výpad do sousedních malých velehor.

Předpověď slibuje dobré počasí a lavinová jednička nás také uklidňuje. Eva rezervuje místa v Dělníku z Kolbenky a jede se směr Popradské pleso.
Oba jsme již nedočkavý na trochu té opravdové zimy, která u nás stále chybí. Plán je tedy jasný, necháme končetiny mrznout při lezení ledopádů. První den míříme na ledopád v Pátrii. Pod něj jsme se do ▸▸▸

Dal jsem dohromady 10 tipů, co si vylézt na Téryně v zimě. Kdyby někoho ještě něco napadlo, klidně dopisujte další!

Lomnický štít

Lomnický štít (2632 m) je samozřejmě cílem číslo 1. Zajímavý výstup a vlastně jediný logický přímo od chaty Jordánka 2 je dlouhý, orientačně komplikovaný, leze se po sněhu i skále, ve žlabech i po hřebenech, na závěr ulehčuje výstup feráta. Doporučuju jít s někým, kdo to tam zná.

INF ▸▸▸

Klemensiawicz - Kordys. Prvovýstupci Žabího koně
Návrat na chatu v sedle Váha je vždy do kopce s výjimkou turistiky na Rysy.

První a jedinečný cíl je Žabí koň.

Klasika je hřeben Přes koně 3+, nejhezčí hřebenovka v Tatrách. Prvolezec by neměl zapomenout na druholezce a občas dát i v lehkém traverzu jištění.
GUIDE: http://www.horydoly.cz/horolezci/na-hrbete-zabiho-kone.html

Legendární je Häberleinova cesta 4, první sportovka v Tatrách. Tedy sportovka v in ▸▸▸

aneb západní Lomnicí a Vidlovým hřebenem

Panorama z Kežmarského štítu
Zobrazit galerii

Třetí víkend v srpnu, týden před oddílovými Tatrami, vezu Bohunku s naším juniorem do Kežmarku k rodičům. Chtělo by to ten víkend nějak více využít, nejlépe nějakou akcí v Tatrách. Domlouvám se tedy s Gobem, že v případě dobrého počasí pojede s námi a na sobotu či oba dva dny do hor vyrazíme.

Týden sleduju počasí a protože předpověď je slibná, Gobo jede s námi. Přespíme tedy v Kežmarku a ráno v sedm stojíme na zastávce směr Tatranská  ▸▸▸

Geo na večeři
Zobrazit galerii

Je pravda, že venku byla pěkná kosa, ale snad by mohli aspoň občas zatopit. Takhle jsme na Brnčalce seděli u stolu v jídelně v péřovkách, spali jsme na pokojích v péřovkách a chodili na túry v péřovkách.

Video ze dvou výstupů a sjezdů na Kozí štít a Západní Žeruchovku: http://youtu.be/4S5bdlGB-mM

Peklo v Hangu

Pod Hangem
Zobrazit galerii
Vystoupat na Térynku bylo letos poměrně velké dobrodružství. Byla hlášená vichřice a ve Starém Smokovci se nám hajzlbáby pokoušely cestu nahoru rozmluvit. A možná jsme je měli poslechnout.


Zhruba u Zamkovského chaty se Bára divila, že není zase tak ošklivo, jak čekala. Vítr jemně pofukoval a i když teploměr ukazoval -15, při svižné chůzi s batohy se člověk poměrně zahřál. Výprava se dávno roztrhala: někdo nečekal na lanovku na Hrebie ▸▸▸

Drtivá väčšina doporučených výstupov je prebratých z Pionýrovho článku, ktorý ich prebral z Metodického dopisu ČHS, ale doplnil som ešte pár ďalších ciest a odkazy tam kde existovali na sprievodcu www.tatry.nfo.sk. Ak máte ešte prelezenú dáku krásnu klasiku, ktorú si žiaden nováčik nesmie nechať ujsť, tak mi napíšte a rád ju ešte doplním. Dúfam že to nebude cesta, z ktorej ste len tak-tak vyviazli živí a chcete si overiť či naozaj ste nezablúdili

Gerlachovský štít z Vareškova hřebene
Zobrazit galerii

V pretopenem kupe posloucham rachot prazcu a svisteni naseho Excelsior. Před chvili nas v Olomouci opustil Masta a dal do Prahy pokracuji v kupe s Martinem a jeste s Janou z HO Vysehrad, ktera cestuje z Teryny a v Popradu se k nam pridala, aby nemusela do Prahy cestovat sama.

Lezeni se vydarilo. Po sobotnim nacviku hledani zasypaneho a brzdeni cepinem jsme se tesili na nedeli s ocekavanim, jake na Zbojande objednali počasí. Při brzdeni ▸▸▸

Výběr poměrně bezpečných cest opsaný z někdejšího Metodického dopisu ČHS - cesty v pevné skále, směr výstupu daný terénním útvarem, zajímavé lezení o rovnoměrné obtížnosti

Čísla výstupů podle průvodců:
K - dr. František Kroutil
AP - Arno Puškáš
WHP - Witold Parysky
D - přístupy do dolin podle průvodce K

Prostredný hrot - JV žebrem - z Malé Studené doliny
K 1531 WHP 2581
III/3 hod
V hřebenem kou ▸▸▸

Flora Tater
Zobrazit galerii

Podle Goba byly tyhle Tatry za dlouhá léta lezecky nejúspěšnější. Počasí nám přálo až na jediný den, teda vlastně na jeho asi čtvrtinu. Takže super.

V sobotu jsme se vyvalili v Popradu z vlaku a spěchali na tatranskú električku do Smokovce. Ostatní čekali na první lanovku na Hrebienok, no já s Gobem jsme to vzali samozřejmě po svých. Označeni za chrty, lanovkovou skupinu jsme predběhli někde při leso-kosovkovém přechodu. Ale jen co jse ▸▸▸

Výběr poměrně bezpečných cest opsaný z někdejšího Metodického dopisu ČHS - cesty v pevné skále, směr výstupu daný terénním útvarem, zajímavé lezení o rovnoměrné obtížnosti

Čísla výstupů podle průvodců:
K - dr. František Kroutil
AP - Arno Puškáš
WHP - Witold Parysky
D - přístupy do dolin podle průvodce K

Východná Vysoká - S hřebenem - z Prielomu
K 1062 AP 1
II-III/2.25 hod
JZ hřebenem K 1055 na  ▸▸▸

Pod Zlomiskovou věží
Zobrazit galerii
Vysoké Tatry 2007

Jak bylo na sněhu ve Zlomiskách.

Omarek a Kuba na Granátové stěně

Tak se taky musím pochlubit. Do Tater jsme vyrazili Omarek, já Kuba a synek Ondra.

Tam jsme jeli vlakem v umývárce (Omarek), nebo radši počkali v Kolíně na další vlak (já a Ondra) a potom už jen 2x změnili místo k sezení. Byla to strašná noc.

Potom jsme šli na Popradské, kde už neměli místo, tak nám zamluvili pokoj na Slezanu.

Další den jsme šli lézt trojkový hřeben na Granátovou stěnu, i když podle starého prů ▸▸▸

Dolina Pięciu Stawów Polskich

Polonista Ríša na Kozím vrchu
Zobrazit galerii
Sestrucha si v diskusi neustále stěžuje, že nováčci jenom lezou a v Humanitě už není žádný bohatýrský společenský život. Mýlí se!

Chata v dolině Pěti polských stavů (pěti jezer) viděla, co nováčci dokážou. Teta s Babičkou zaučovaly Zajíčky do života. Především z nich dostaly vzpomínky na jejich první sexuální zážitky. Potom je několikrát opily. A ještě k tomu si je držely od těla tak akorát, aby jim Zajíčci zobali z ruky.

Ale a ▸▸▸

Pokus o zachycení každoročního masochismu deníkovou formou

Nad Čertovicí
Zobrazit galerii

1.den Štrba - sedlo Čertovica - Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom

Stali jsme se účastníky historické události: řidič busu na Čertovicu otevřel kufr, abychom nemuseli tahat lyže na sedadla. Z Čertovice na chatu panuje obvyklý nečas, viditelnost 50 metrů. Že bych zase přešel Nízké Tatry a neviděl z nich víc než tyče? Omarek sedí v kanceláři a drtí do kompu poslední písmenka.

2. den Chata M.R. Štefánika pod Ďumbier ▸▸▸

Chata pri Zelenom plese 23.- 30.7.2005

Příchod na chatu
Zobrazit galerii

Pár fotografií z letošních letních Tater.

Arnika horská
Zobrazit galerii
Ukázka několika fotek, pořízených našim foťáčkem (který se z Tater teď bůhvíproč vzpamatovává v záručním servisu Olympusu) na Brnčále.

Všechny fotky nabízíme na CD za cenu nosiče - 10 Kč. Objednávky na Kubasově mailu.

Kašpaři

Výběr poměrně bezpečných cest opsaný z někdejšího Metodického dopisu ČHS - cesty v pevné skále, směr výstupu daný terénním útvarem, zajímavé lezení o rovnoměrné obtížnosti

Čísla výstupů podle průvodců:
K - dr. František Kroutil
AP - Arno Puškáš
WHP - Witold Parysky
D - přístupy do dolin podle průvodce K

Malý Kežmarský štít - SZ hranou - z Medené kotliny
K 1982 AP 121 WHP 3379
II-III/5 hod
JZ hř ▸▸▸

Výběr poměrně bezpečných cest opsaný z někdejšího Metodického dopisu ČHS - cesty v pevné skále, směr výstupu daný terénním útvarem, zajímavé lezení o rovnoměrné obtížnosti

Čísla výstupů podle průvodců:
K - dr. František Kroutil
AP - Arno Puškáš
WHP - Witold Parysky
D - přístupy do dolin podle průvodce K

Veľký Mengusovský štít - J stěnou - levou polovinou
K 316 AP 58 WHP 900
III/2.5 hod
Z hřeben ▸▸▸

Bielovodská dolina

Porada nad mapou
Zobrazit galerii
Na tomto článečku se podílelo hned několik lidí - Bára fotila, Sestra článek založila a udělala výběr snímků, Pionýr doplnil popisky a Gobo pomohl s technickými nesnázemi. Pokud by se někdo z výletníků chtěl k autorskému kolektivu přidat, pošlete svůj střípek Gobovi nebo Sestře.

Co dělat za deštivých dnů v nevlídné Bielovodské dolině? Otík na to má recept: Vařit rum!
Vezmeme cukr, ešus a benzínový vařič. Za pekelných plamenů cukr uškvaříme na karamel, nemémě pekelně mícháme. Přilijeme vodu a karamel v ní rozpustíme. Do toho přijde devětadevadesátiprocentní líh a trocha rumové tresti. Výsledek chuťově předčí tovární produkci o několk špuntových délek, zahřeje, rozjasní mysl a zlepšuje počasí.
Pionýr

Výběr poměrně bezpečných cest opsaný z někdejšího Metodického dopisu ČHS - cesty v pevné skále, směr výstupu daný terénním útvarem, zajímavé lezení o rovnoměrné obtížnosti

Čísla výstupů podle průvodců:
K - dr. František Kroutil
AP - Arno Puškáš
WHP - Witold Parysky
D - přístupy do dolin podle průvodce K

Velický štít - SZ stěnou - z Litvorové kotliny
K 1034 AP 11
III/2.75 hod
K 1030 k SV do Zamr ▸▸▸

Ledove Sedlo, Zuzka Dvorakova (kt)
Zobrazit galerii

Takový článek by asi mohl začínat popisem toho, kdo tam všechno byl. Jenomže vzhledem k pozdním příjezdům a předčasným odjezdům to vůbec není jednoduché. Celkem asi 23 lidí, ovšem není jisté, kolik jich bylo/nebylo agenty SDN, případně kolik jich z oddílu vyloučíme. Pokud to někomu dosud připadalo zmatené, nevadí. Číst jste to nemuseli, dál to bude ještě horší.

V sobotu jsme za fantastického počasí vyšlápli k Teryně. Odpoledne jsme již ▸▸▸

Plotnami na Batizovsky a vodopadem z Granatove

Tok na Velické stěně. Foto: Kuba Turek

V pátek odpoledne jsem se rozhodl, že místo odhlásivší se Veroniky zavítám do Tater já, zabalil jsem, a dorazil na sraz, shledav, že fronta na lístky je tuze dlouhá a tak jsem do vagónu nastoupil bez lupenu. Průvodčí měl asi jiné starosti než kontrolovat lístek spáče zkrouceného na zemi mezi batohy, a tak jsem přečkal mizernou noc- ale za ty prachy to šlo :-)
Na Slezanu jsme se ocitli v So kolem poledního, ale jelikož nás zeshora zalévali, u ▸▸▸

Blud napsal něco málo o oddílovém týdenním lezení v Tatrách...

Kuba Turek ležící, brzdící...
Zobrazit galerii

Takže informácija: od sobotni (8.2.) lavinové čtyřky to postupně klesalo až na lehkou dvojku, padly následující cesty:
Strelecká levým pilířem 3-4, Javorák hřebenem od Javorového sedla 1, Ostrý štít Spišskými vůdcemi 3, hřebenem od Bílé lávky 3, Javorák cosi na Prednou baštu? 3?, Svišťovej hřebenem 1, Východná Slavkovská veža hřebenem od Vareškova plesa 2-3, Slavkovská kopa jakýmsi žlábkem 2, a ještě určitě další cesty které jsem zapomněl. N ▸▸▸